Förbo säljer 360 byggrätter i Mölnlycke till Nordr för hemlig summa

Allmännyttan Förbo gör sig av med fyra av fem kvarter vid Säteriet i Mölnlycke när Solnabaserade fastighetsutvecklaren Nordr expanderar sitt bestånd i Göteborgsområdet. Men köpesumman hålls hemlig.

ANNONS

Köpet väntas ge ett tillskott på 360 nya bostadsrätter i de fem kvarteren som ingår i detaljplanen för Säteriet i Mölnlycke. Förbo behåller ett kvarter för att bygga ett fyrtiotal hyreslägenheter samt ett parkeringsgarage. Säljstart av det första kvarteret beräknas till 2024 och själva bygget kommer att pågå etappvis flera år framöver.

– Vi ser stor potential i Göteborgsområdet, där vi strävar efter att förstärka vår portfölj. Säteriet passar fint in i vår långsiktiga strategi genom sitt läge och sin storlek, säger Nordrs vd Biljana Pehrsson i ett pressmeddelande.

Nordrs koncept fokuserar på att utveckla befintligt exploaterad mark och har i och med köpet i Mölnlycke 2 200 byggrätter i Göteborgsregionen.

ANNONS

– Som ett led i utvecklingen av Säteriet är det glädjande att vi nu går in i nästa fas där området kompletteras med bostadsrättslägenheter. Vi ser fram emot att tillsammans med Nordr bygga vidare på de kvaliteter som finns i området och skapa ett hållbart och attraktivt bostadsområde, säger Anna Ola, fastighetsutvecklingschef på Förbo i ett pressmeddelande.

Höjden begränsas

Den kuperade marken vid Säteriet gör att de nya kvarteren kommer bestå av olika antal våningar, med max tre våningar. Därmed minskas insynen till Förbos befintliga lägenheter. Däremot blir husen mot Platåvägen högre.

– I detaljplanen har vi försökt att utforma de nya kvarteren med gavlarna, husens kortsidor, mot våra hus. På så vis blir insynen inte lika påtaglig och hyresgästen möts av synen av en annan innergård från sitt fönster istället för en husfasad, säger Anna Olá i pressmeddelandet från Förbo och lägger till att samspelet mellan de befintliga husen och den nya är viktig.

Hemlig köpesumma

Hur mycket allmännyttan Förbo fått betalt för de fyra kvarteren hålls dock hemligt.

– Det är sekretessbelagt. Det handlar om affärshemligheter, säger Förbos kommunikationschef Hanna Holmström Tomic till Härryda-Posten.

Köpet innebär inte omedelbar byggstart.

– 2023 kommer vi att projektera Platåvägen och gårdsgatorna som ska gå runt kvarteren. Under 2024 kommer vi kunna göra arbeten på vägen och göra gångbanor och cykelbanor samt övergångsställer, berättar Holmström Tomic.

ANNONS

Tidigast 2025 kommer det att bli byggstart in området. Förbo kommer att planera sin byggnation i samarbete med Nordr, som enligt Hanna Holmström Tomic vill börja med att bygga ett mindre kvarter.

Och det finns heller inga garantier för att bygget verkligen drar igång 2025.

– Det är väldigt speciella tider just nu. Kostnader ökar och materialtillgången kan vara svår. Vi får se vad tiden utvisar. Vi kommer hela tiden utvärdera.

I dagsläget är det inte bestämt om Förbos befintliga hyresgäster i övriga beståndet kan komma att ha förtur till de nya hyreslägenheterna.

– Det har vi inte tittat på än, säger Hanna Holmström Tomic på Förbo.

LÄS MER:Nya rekommendationer om munskydd för besökare i vården

LÄS MER:Hoppningen har tagit Alice Nordberg långt – siktar mot EM

LÄS MER:Kritik mot SD efter debattartikel om idrottshallen

ANNONS