Fastnade i tullen på Landvetter med 15 kilo vattenpipstobak

En man togs av tullen på Landvetter flygplats med 15 kilo tobak avsedd för vattenpipa. Tobaken var smaksatt med äpple, mint och tuggummismak. Han är nu misstänkt för tullbrott.

ANNONS

”Narkotika, djur, dyra saker, historiska saker”. I förhöret uppgav mannen, som är i 30-årsåldern och som rest från Irak via Turkiet, att detta var exempel på sådant han trodde var nödvändigt att deklarera på Landvetter flygplats.

Eftersom han inte hade med något sådant i sitt bagage när han landade i november förra året, tänkte han, enligt förhöret, att han inte behövde visa upp något för tullpersonalen.

Men personalen på Landvetter kallade in honom för kontroll, och efter att de lyft upp väskorna på visitationsbänken upplevde de att väskorna ”var oerhört tunga”.

Mannens förklaring: ”Jag tänkte så länge det inte var narkotika så...”

När de frågade vad mannen hade i sina väskor svarade han ”kött”. Under visitationen hittade de lite kött, men även 15 kilo vattenpipstobak i smakerna mint, tuggummi och äpple. Det upptäcktes även 400 stycken cigaretter, varav mannen fick behålla hälften.

ANNONS

Tullpersonalen informerade mannen om att han inte fick ha med sig kött från ett land utanför EU, men också att det var 250 gram vattenpipstobak, eller 200 cigaretter, som han fick föra in i landet utan att betala tull och skatt.

Mannen säger i förhöret att han inte vill ha böter då han har skulder hos kronofogden och att tobaken var presenter. Han menar att han inte kände till några regler kring tobak, eftersom det var ”skattefritt med allt” i landet som han åkte ifrån.

På en fråga från förhörsledaren om mannen inte googlade på reglerna inför resan svarar han:

– Nej, jag tänkte så länge det inte var narkotika så...

Förnekar misstanken om tullbrott

Mannen skriver senare ett mejl med ”Rättelse” i ämnesraden till förhörsledaren. Där står att vattenpipstobaken är till honom själv. ”Jag är beroende och brukar röka med vänner ...”.

Nu är mannen misstänkt för tullbrott, alternativt misstänkt för vårdslös tullredovisning genom att ha infört 15 kilo vattenpipstobak och 200 stycken cigaretter till Landvetter från ett land utanför EU.

Han nekar till de två misstänkta brotten.

LÄS MER:Västtrafik om kritiken: ”Vi har varit förberedda”

LÄS MER:Så mycket höjer Förbo hyran 2023

LÄS MER:Ökat tryck hos budget- och skuldrådgivaren i Härryda

ANNONS