Brandmannen Emil protesterar mot EU:s beslut om brandmän

Tusentals brandmän har gått ut i en massiv protest mot nya arbetstidsregler. Ett EU-beslut kan nämligen sätta stopp för brandmännens dygnspass.
– Detta ska ju skydda vår hälsa men jag tror snarare det stjälper, säger Emil Nelje, en av de brandmän som protesterar.

ANNONS
|

Det är lugnt på brandstationen i Öjersjö, brandbilarna står skinande uppradade och blickar ut mot vägen utanför, redo för utryckning. Här jobbar Emil Nelje, 36, som varit brandman nästan hela sitt vuxna liv – 15 år. Om olyckan är framme i Partille eller Härryda så ska han och arbetskamraterna vara på väg inom 90 sekunder.

– Det är ett jättebra jobb, man får hjälpa människor och det är bra kamratskap, berättar Emil Nelje.

– Och så är det ett bra schema – som det är nu. Det är långa pass men man kan ändå kombinera med mycket ledighet så man kan vara med familjen. Vi har ingen jättebra lön, så just schemat väger upp.

ANNONS

Och det är just schemat och dygnspassen inom räddningstjänsten som står i centrum för den protest som nyligen blossat upp. För från och med 1 oktober i år gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje dygn, och att arbetspass ska följas av dygnsvila. Detta efter att EU-kommisionen påpekat att den svenska regleringen av dygnsvila inte följer EU:s arbetstidsdirektiv.

Men förändringen gillas inte av brandmännen som i veckan samlades i en demonstration i Stockholm. Över 3 000 av landets dryga 5 000 heltidsanställda brandmän har skrivit på en protestlista för att stoppa förändringen.

Emil Nelje har varit brandman i 15 år och schemat är en av de stora fördelarna med jobbet, enligt honom.
Emil Nelje har varit brandman i 15 år och schemat är en av de stora fördelarna med jobbet, enligt honom. Bild: Malte Just

Hotet – massavhopp

En av dem som skrivit på protestlistan är Emil Nelje och han tror att risken nu finns att flera kommer säger upp sig.

– Jag har inte hört en enda som tycker detta är bra. Utan vi är väldigt eniga om att schemat som det är nu är viktigt för de flesta av oss. Så detta går åt fel håll. Det är redan ett pusslande att få ihop vardagen och jobbet.

Vad tror du konsekvenserna kan bli om det här genomförs?

– Dels är det många som inte kan lösa situationen med barn och familj som kommer lämna. Dels är det redan svårt att få folk att söka sig till brandkåren just nu – och det kommer nog inte bli lättare med ett sämre schema, säger Emil Nelje och fortsätter:

ANNONS

– Det är ett yrke där de äldre brandmän lär upp de yngre och tappar vi dem så får vi sämre kompetens och det kommer ju drabba tredje man i slutändan.

Hur skulle det påverka dig?

– Det skulle bli mer belastning för min fru som får ta mer hand om barnen. Och jag skulle inte kunna träffa familjen eller barnen på hela helgen, så det skulle blir en tydlig försämring.

Skulle du behöva säga upp dig?

– Nej, jag kommer inte behöva säga upp mig. Jag har en fru som har ett flexibelt jobb. Men jag kommer nog överväga att söka mig ett dagtidsarbete. Just för att jag missar tiden med mina barn, säger Emil Nelje.

Nya reglerna stjälper mer än hjälper

I hela Göteborg är det runt 450 brandmän som skulle kunna påverkas av förändrande schematider, enligt Emil Nelje och på stationen i Öjersjö finns det runt 22 stycken brandmän som kan påverkas.

– Nu har ju vår arbetsledning sagt att de inte vill att vi ska ha det här nya schemaförslaget, så det känns som att vi har stöttning där. Men skulle det gå igenom så hade det varit väldigt tråkigt. Och det finns en oro på stationen, säger Emil Nelje.

ANNONS

Hur skulle du vilja ha det?

– Jag tycker det är bra som det är nu och det är det många andra som tycker också, säger Emil Nelje och lägger avslutningsvis till:

– Detta ska ju skydda vår hälsa men jag tror snarare det stjälper. Vi har låga sjukskrivningstal här. Jag har inte upplevt att vi har sämre insatser för att vi jobbar dygn. Jag tror detta bara är negativt.

LÄS MER:Misstänkta för försök grov stöld på Rådanäs bryggeri släppta

LÄS MER:Man döms för vållande till kvinnas död i Mölnlycke

LÄS MER:Då ska du elda gräs för att undvika katastrof

ANNONS