Bageriet i Landvetter: ”Hoppas det blir ett pristak på el”

En av många företagare i landet som drabbats av de höjda elpriserna är Fredrik Frigell, som driver Landvetters Stenugnsbageri. Efter att hans fasta avtal löpt ut nyligen räknar han med en fyrdubblad elräkning.
– Jag hoppas att regeringen går in och sätter ett tak på elpriset. Annars tror jag att företag kommer att gå i konkurs, folk förlorar jobben och ingen har råd att handla. Det blir en sämre situation.

ANNONS
|

Fredrik Frigell driver, sedan tio år tillbaka, ett stenugnsbageri i Landvetter centrum. Hans fasta elavtal löpte ut i oktober, och då fick han, som många andra, gå över till ett rörligt avtal med flera hundra procents prisökning.

– Vi gör slut på ganska mycket el här. Säg att jag har haft 10 000 kronor i elräkning hittills, då kanske den kommer att vara 40 000 kronor nu. Man har ju hört att det ska bli någon form av pristak, men det har det ju inte blivit än. Det vore mest rättvist, oavsett om du är egenföretagare eller privatperson.

ANNONS

– Det viktigaste är ju att rädda jobben, och det gör man ju genom att företagen har råd att ha kvar anställda. Jag förväntar mig att regeringen löser det här, och inte snålar sig ur krisen.

Har höjt priserna på varor

Den första fakturan på det nya elavtalet har inte hunnit komma till bageriet ännu. Men för att motverka en alltför stor höjning har de valt att försöka baka i bakugnen en gång per dag, istället för då och då under dagen. Dessutom har bageriet, i samma veva som elavtalet löpte ut, höjt priserna på olika produkter, uppemot fem kronor, berättar Fredrik Frigell.

– Vi har höjt så mycket som man vågar, så får man se om folk fortsätter köpa.

Har ni märkt att kunder reagerat?

– Någon har det säkert, men de flesta förstår ju också, många frågade varför vi inte hade höjt ännu. Det känns som de är väldigt stöttande, kunderna.

Regeringen har tidigare sagt att det inte ska bli något pristak på el, men har utlovat att det ska införas ett elstöd för att lindra de höga elpriserna. I elområde 3, där Västra Götaland ingår, ska elkonsumenterna få en återbäring på 50 öre per kWh, på el som köpts mellan oktober förra året till september i år.

ANNONS

Planen är att det ska göras utbetalningar till hushåll under februari. Men det är ännu inte klart hur företag ska få ta del av elstödet.

– Man får försöka bita ihop så långt det går, jobba på och hoppas att det går bra, det är ingen ide att ta ut något i förskott.

Vad har du hört från andra företagare?

– Hört mycket om konkurser och sådant, men inte just här i Härryda. Jag känner bagarkollegor som har låsta avtal ett par år till. Jag hade otur att mitt gick ut i oktober, det är bara att hålla tummarna.

Hur har du och ditt företag påverkats av elpriserna? Hör av dig till: redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Härrydaborna redo för julgran

LÄS MER:Smittspridningen ökar – FHM:s uppmaning inför julen

LÄS MER:Här är husen som toppar listan – dyrast i Härryda kommun i november

ANNONS