Att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar hjälper ingen

Mitt under skenande inflation vill regeringen att de unga ska stängas ute från arbetsmarknaden, skriver Olle Andersson, Paris Nilsson och Viktor Skogsberg vid CUF Västra Götaland.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS

Sverige lider av kraftig inflation och lågkonjunktur. Hushållen och företagen går på knäna, hela samhällsekonomin lika så. Vad är lösningen på detta från vår självutnämnt borgerliga regering? Tydligen högre anställningskostnader för ungdomar.

Den första april kan i år bli en mörk dag för svenska företag och ungdomar. Vår så kallade ”borgerliga” regering kan nog ha kokat ihop det sämsta aprilskämtet i modern historia, problemet är bara att de inte skojar. De höjer arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 18-23 år.

Den första januari 2021 sänktes tillfälligt arbetsgivaravgiften för ungdomar i syfte att underlätta nyanställningar för företag under pandemin. Man menade att det extraordinära ekonomiska läget gav skäl att underlätta för en grupp som har väldigt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det var en effektiv åtgärd som tryggade ekonomin för ungdomar och småföretag. Men nu menar regeringen alltså att den argumentationen inte längre är gångbar och därför skall arbetsgivaravgiften återställas till normala nivåer. Regeringen gör alltså bedömningen att man, mitt under skenande inflation, ska stänga ute de unga från arbetsmarknaden.

ANNONS

Just nu är Sverige lite som ett obevakat kök.

När sänkningen försvinner kommer företagens kostnader att stiga med hela sex miljarder kronor. Detta är otroligt mycket pengar, och så händer det dessutom mitt i en lågkonjunktur som i sig redan försvårar för företag att få sina verksamheter att gå runt.

De partier som nu styr Sverige var mycket bra på att kritisera Socialdemokraterna från oppositionens trygga bubbla, och var alltid först på bollen med att påpeka hur dåligt det gick för landet på alla fronter. Men nu när väljarna gett dem förtroende att lösa den hemska situationen de talat så mycket om, verkar de blivit totalt omsprungna av verkligheten.

Just nu är Sverige lite som ett obevakat kök. I något hörn kokar elpriserna över, det luktar bränt från företagens ekonomi och hushållen har lämnats för att drunkna i den överbelamrade diskhon. Istället för att städa upp och ställa saker i ordning, verkar emellertid regeringen bara vända ryggen till, rulla tummarna och vänta på att allt ska fixa sig.

Finns det kvar någon tro på individen och den fria marknaden i Tidös korridorer?

För att tala klarspråk: istället för att planera hållbar borgerlig ekonomisk politik för att långsiktigt förbättra situationen för landets hushåll och företag, så kastar regeringen försenade, ogenomtänkta bidrag omkring sig och hoppas att det ska lösa saker och ting. Nu verkar till råga på allt höjda anställningskostnader för de med sämst anställningsmöjligheter en sund lösning..

ANNONS

Det är dags för vår regering att bekänna färg. Finns det kvar någon tro på individen och den fria marknaden i Tidös korridorer? Bjuds vi på deras sämsta skämt nu i april, eller är det snarare med sin bluff till borgerligt regeringsunderlag som de tror sig kunna lura oss vart de vill?

Olle Andersson

Paris Nilsson

Viktor Skogsberg

CUF Västra Götaland

LÄS MER:Sverigedemokraterna skickade in sin strategiska plan – vid lunch: “Vi hade grafiska problem”

LÄS MER:Dags för regeringen att lindra krisen för hushållen

LÄS MER:När PR-kampanjer blir nyheter måste journalistiken stå pall

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS